Välttämättömät varusteet juoksuun ja treenamiseen

Laadukkaat varusteet ovat elintärkeät lajissa kuin lajissa. Kenkien valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa. Myös nesteytyksestä on huolehdittava – pullo kouraan ja menoksi!

Kengät

Miksi laatukengät?

Huonosti sopivat tai pahasti kuluneet kengät ovat terveysriski. Esimerkkeinä mainittakoon polvisärky, penikkatauti, akillesjänteen venähdys ja marssimurtuma. Huonoilla kengillä juoksemista on vältettävä viimeiseen asti.
Laadukkaat kengät helpottavat jalkojen rasitusta ja korjaavat tasapainoa. Oikein valitut kengät voivat auttaa parantamaan juoksutekniikkaa ja -asentoa.

Milloin uudet kengät?

Kengät ovat liiaksi kuluneet kun ne eivät enää kunnolla tue jalkaholvia sisäpuolelta. Ulkopuolelta kengät kuluvat eniten sisäsyrjästä ja varpaista. Kun kulumisjälkiä alkaa näkyä niissä kohdissa, missä jalka ensin osuu maahan, kengät eivät enää tue jalkaa eivätkä pidä sitä oikeassa asennossa. Kengänpohjan kudonnan tullessa näkyviin on viimeistään aika hankkia uudet kengät.

Miten valita oikeat kengät?

Teknologian kehityksen ansiosta jokaiseen käyttötarkoitukseen on saatavilla oikea kenkä. Kengät valitaan lajin mukaan, mutta nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kenkä tukee jalkaa ja helpottaa siten rasitusta. Kunnollisten kenkien hankinta tulisi tulla ensimmäisenä säännöllistä harjoittelua aloitettaessa.

Vaihtoehtoja

Juoksu: Erityisesti juoksuun suunnitellut kengät ovat varma valinta. Kestävyysjuoksuun tarkoitetut kengät ovat tavallisesti kevyempiä ja suunniteltu parantamaan juoksuasentoa.

Cross-training: Myös niin sanottuun monilajiharjoitteluun on olemassa erikseen suunniteltuja kenkiä. Saliharjoittelussa kenkien tulisi olla kyllin matalat takaa, jotta ne eivät häiritse akillesjänteen ja nilkkojen liikettä esimerkiksi kyykyissä ja maastavedoissa.

Tukipohjalliset: Tukipohjallisin varustetut kengät helpottavat esimerkiksi lättäjalasta kärsivien liikkumista. Tukipohjalliset toimivat siten, että ne parantavat jalan asentoa joka askeleella, jolloin niistä on hyötyä pidemmälläkin aikavälillä. Tukipohjallinen helpottaa myös juoksemista kovalla alustalla.

Kevytjalkineet: Tarkoitettu juoksemiseen pehmeillä alustoilla kuten hiekalla tai nurmella. Oikein valitut kevytjalkineet voimistavat ja kehittävät jalkojen pieniä lihaksia ja jänteitä.

Sovita: Juoksukenkiin erikoistuneet liikkeet tarjoavat ammattimaista neuvontaa ja apua oikeiden kenkien hankkimiseen.

Nesteytys

Nesteytyksestä on pidettävä tarkkaa huolta varsinkin jos treeni on kovatehoinen ja olosuhteet kuumat. On tärkeä hankkia juomapullo, joka on kevyt, helppokäyttöinen ja sopii kaikkiin treenin tarpeisiin.

Pitkänmatkanjuoksu: Harkitse erityisen pullovyön hankkimista. Myös remmi, jolla pullon voi kiinnittää käteen on käytännöllinen. Jos suoritus kestää useita tunteja, juomareppu voi olla sopiva valinta.

Lasipullot: Nykyaikaiset lasipullot ovat kestäviä ja hyvälaatuisia. Lasipullo on myös helpompi puhdistaa kuin muovinen. Salille lasipulloa ei kuitenkaan kannata viedä.

Pesunkestävä: Hygieniasta huolehtiminen voi olla hankalaa varsinkin jos juomaan lisätään elektrolyyttijauhetta tai muita vastaavia lisäaineita. Konepesun kestävä pullo on silloin varteenotettava vaihtoehto.

Lähde: discovergoodnutrition.com

Katso myös

Avainsanat,

Lisää kommentti