Beach volley – rentoa yhdessäoloa, koko kehon täystreeni ja mielenkiintoinen yleisölaji

Beach volley eli rantalentopallo on Suomen suosituimpia kesälajeja ja ajanvieton muotoja. Suomeen “biitsi” saapui 80-luvulla, jolloin järjestettiin myös ensimmäiset turnaukset.

Rantalentiksen pelaaminen kysyy ketteryyttä, ponnistusvoimaa sekä raajojen ja silmien yhteistoimintaa. Pelatessa on oltava jatkuvasti valppaana ja valmiina syöksymään pallon tielle. Keskivartalo, reidet ja takapuoli ovat koetuksella beach volleyssa. Nopeatempoinen laji vaatii refleksien lisäksi myös taktista pelisilmää ja reagointikykyä.

Kesällä pelataan kiertuemuotoiset aikuisten ja junioreiden SM-sarjat. Muuta kilpailutoimintaa ovat turnaukset, joita järjestetään lukuisia kesässä. Myös harrastelijoille suunnattuja turnauksia on harva se viikonloppu. Nykyään biitsiä voi harrastaa myös ympäri vuoden rantalentopallohalleissa.

Kansainvälisesti menestyneimmät suomalaiset rantalentopalloilijat ovat muuramelaiset kaksoset Emilia ja Erika Nyström, joiden kovin saavutus on EM-pronssi vuonna 2010. Tällä hetkellä suomalaisen beach volleyn kärkeä edustavat Riikka Lehtonen ja Taru Lahti. Ammattilaispelaajia Suomessa ei ole, vaan yleensä pelaajat ovat lentopalloilijoita ja pelaavat lentopallosarjoissa.

Olympialajiksi beach volley tuli Atlantan olympialaisiin vuonna 1996. Kansainvälisesti menestyneimpiä maita ovat Brasilia ja Yhdysvallat.

Beach volleyn säännöt

Pelikenttä on jaettu kahteen puoliskoon, jotka ovat kooltaan 8 x 8 metriä. Puoliskot erotetaan toisistaan verkolla, jonka korkeus on miehillä 243 cm ja naisilla 224 cm. Pelin ideana on lyödä pallo vastustajan kenttään tai saada pelattua pallo ulos niin, että vastustajan pelaaja koskee palloon viimeisenä. Pallon ollessa omalla kenttäpuoliskolla joukkueella on käytössään kolme kosketusta. Sama pelaaja ei saa koskea palloon kahdesti peräkkäin, poikkeuksena tilanne, jossa ensimmäinen kosketus on torjunta.

Toisin kuin lentopallossa, torjunta lasketaan aina kosketukseksi. Torjunnan jälkeen joukkueella on siis kaksi kosketusta käytettävänään. Palloa saa pelata kaikilla ruumiinosilla, mutta aloitussyöttö on annettava aina kädellä tai käsivarrella. Virallisten sääntöjen ohella beach volleyta pelataan usein sovelletuilla säännöillä varsinkin harrasteotteluissa.

beach-volley-suomi

Erää pelataan 21 pisteeseen saakka kahden pisteen erolla (mikäli tilanne on tasan 20–20, pelataan, kunnes saavutetaan 2 pisteen ero). Ensimmäisenä kaksi erää voittanut joukkue voittaa ottelun. Jos peli jatkuu kolmanteen erään, pelataan ratkaiseva erä 15 pisteeseen asti. Joukkueet vaihtavat kenttäpuoliskoja jokaisen seitsemän pelatun pisteen jälkeen, paitsi kolmannessa erässä, jossa puolia vaihdetaan viiden pelatun pisteen jälkeen.

Hupia ja hyötyä

Vaikka lajin hauskuus riittänee useimmille harrastajille, on rantalentopallolla myös lukuisia hyötyjä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

  • Parantaa yleistä suoritustasoa kuntoharjoittelussa ja muissa urheilulajeissa
  • Kohentaa nivelten ja luiden terveyttä sekä raajojen liikkuvuutta
  • Polttaa tehokkaasti rasvaa
  • Parantaa ketteryyttä,räjähtävyyttä, koordinaatiota ja tasapainoa
  • Kasvattaa ylävartalon, käsivarsien, olkapäiden, reisien ja jalkojen lihaksia
  • Kiinteyttää ja muovaa vartaloa
  • Kehittää ja vahvistaa nopeita refleksejä sekä silmän ja käden yhteistoimintaa
  • Parantaa aerobista kuntoa
  • Parantaa keskittymiskykyä

Katso myös

Avainsanat, ,

Lisää kommentti