Rantafutis – rentoa kikkailua

Palloahan voi potkia missä tahansa, mutta pehmeällä hiekalla pelaaminen muuttaa jalkapallon pelaamisen luonteen täysin. Hiekka upottaa jalkojen alla, ja palloa pitää pelata ilmasta. Rantafutis kysyy pelaajilta tekniikkaa ja kikkailutaitoja. Maalin tekemistä voi yrittää mistä puolelta kenttää tahansa. Rantafutismatsit ovat runsasmaalisia ja rentoja tapahtumia. Siksi laji on loistava kesäpäivän ajanviete sekä pelaajille että yleisölle.

Kilpailut ja tapahtumat

Maailmalla rantafutiksen suurmaa on tietenkin Brasilia. Euroopassa Välimeren alueen maiden hiekkarannat ovat tarjonneet otollisen kasvualustan lajille. Espanja, Ranska, Portugali ja Italia ovat toki muutenkin jalkapallon suurmaita.

 

Vaikka kansallisiakin sarjoja pelataan (lähin on Virossa), keskittyy rantafutiksen kilpailutoiminta lähinnä maajoukkueturnauksiin.

 

Suomessa rantafutisturnauksia järjestetään useita kesässä. Suurimpia ovat TurkuBeachFutis, Nallikari Beach Soccer, Helsinki BeachFutis sekä Kalajoki Beachfutis Finnish Open

 

Säännöt:

  • Kummallakin joukkueella on kentällä kerrallaan neljä kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti. Vaihtoja saa tehdä koska tahansa eikä niiden määrää ole rajoitettu.
  • Pallon mennessä sivurajojen yli, annetaan joko sivurajapotku tai -heitto. Kun pallo menee päätyrajasta yli, annetaan kulmapotku tai maaliheitto riippuen kummanko joukkueen pelaajasta pallo meni rajan yli.
  • Jokaisesta rikkeestä tuomitaan vapaapotku, jonka eteen ei saa asettua muuriin. Jos rike tapahtuu rangaistualueella, tuomitaan rangaistuspotku.
  • Keltaisia ja punaisia kortteja ei ole. Sen sijaan tuomari osoittaa sinisellä kortilla kahden minuutin jäähyn pelaajalle. Joukkue pelaa alivoimalla rangaistuksen ajan.
  • Rantafutiksessa pelataan varsinaisella peliajalla 3 x 12 minuutin erää. Peliaika on tehokasta peliaikaa. Pelin ollessa varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan kolmen minuutin jatkoaika golden goal -periaatteella. Ellei ratkaisua synny jatkoajalla, käydään rangaistuspotkukilpailu.
  • Rantafutiksessa ei saa käyttää kenkiä. Muuten varusteet ovat samat kuin jalkapallossa. Pallo on tavallinen jalkapallo.
  • Rantafutiskenttä on 35-37 metriä pitkä ja 26-28 metriä leveä. Hiekka puhdistetaan tarkoin. Rangaistusalue on 9 metriä pitkä ja jatkuu sivurajalle asti.
Beachsoccer pitch

By MDBR (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Katso myös

Lisää kommentti