5 mielenterveyttä kohentavaa ruoka-ainetta

Aivojen kehittämisen ajatellaan olevan uuden oppimista ja aivojen stimuloimista ajatustyöllä. Yksi parhaista tavoista kehittää aivoja on vatsan kautta. Vatsalla on aivojen tapaan oma hermojärjestelmä, joka lähettää signaaleja aivoille kiertäjähermon välityksellä. Tämä selittää pahoinvoivan olon hermostuneisuuden tai stressin aikana. Aivot siis vaikuttavat vatsaan, ja samalla tavoin vatsa sekä mitä sinne laitamme, voi vaikuttaa aivojen toimintaan.

Seuraavassa viisi ruoka-ainetta, jotka auttavat mieltä toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Rasvainen kala

Aivot koostuvat suurilta osin rasvasta ja koska kehomme ei pysty tuottamaan itse tarvittavia rasvahappoja, täytyy ne hankkia ruokavaliosta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-pitoisuudeltaan korkeat ruoka-aineet vähentävät skitsofrenian, masennuksen, ADHD:n ja muiden mielenterveysongelmien oireita. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi kylmän veden kalat (mm. lohi, silli, sardiini ja makrilli), merilevä sekä pellavansiemenillä ja saksanpähkinöillä ruokittu kana. Omega-3-rasvahapot vaikuttavat aivojen välittäjäaineiden kuten dopamiiniin ja serotiiniin tuotantoon. Tätä kautta omega-3 kehittää oppimista ja muistia.

2. Täysjyvä

Aivojen pääenergianlähde on glukoosi, jota saadaan hiilihydraateista. Yksinkertaiset hiilihydraatit laskevat mielialaa, koska verensokeri nousee nopeana piikkinä. Yksinkertaisten hiilihydraattien on todettu olevan aivovaikutuksiltaan samankaltaisia kuin huumeet.

Monimutkaiset hiilihydraatit sen sijaan vapauttavat glukoosia hitaasti, joten kylläisyyden tunne säilyy pidempään ja aivot saavat energiaa tasaisesti. Terveellisiä monimutkaisten hiilihydraattien lähteitä ovat täysjyvätuotteet, bulgurvehnä, kaura, villiriisi, ohra, pavut ja soija.

3. Vähärasvainen proteiini

Kehomme hajottaa nautitun ruuan yhdisteiksi, joita hyödynnetään aivojen välittäjäaineiden ja muiden kemikaalien rakentamiseen. Ne mahdollistavat hermojärjestelmän tehokkaan kommunikoimisen. Niinpä proteiinin rakennusaine tryptofaani-aminohappo vaikuttaa mielialaan tuottamalla serotoniinia.

Serotoniini on vahvasti yhteyksissä masennukseen. Vähärasvaiset proteiinit, kuten kala, kalkkuna, kana, kananmunat ja pavut auttavat pitämään serotoniinin tasapainossa. Monimutkaiset hiilihydraatit ovat tässä tärkeässä roolissa, sillä ne helpottavat tryptofaanin pääsyä aivoihin ja lievitävät näin masennusta ja ahdistusta sekä parantavat kognitiivista toimintaa.

4. Vihreälehtiset kasvikset

Vihreälehtiset kasvikset kuten pinaatti, romaine-salaatti, nauris, sinapin lehdet ja parsakaali ovat täynnä foolihappoja. Foolihapon ja B-vitamiinin puute on yhdistetty masennukseen, uupumukseen ja unettomuuteen.

Parsakaali sisältää myös seleeniä eli hivenainetta, jolla on tärkeä rooli immuunisysteemin ja kilpirauhasten toiminnassa. Jotkut tutkimukset ovat todenneet, että matala seleenitaso aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja uupumusta. Muita seleenin lähteitä ovat kana, sipulit, merenelävät, saksanpähkinä, parapähkinä ja täysjyvätuotteet.

5. Probiootti-jogurtit

Käyneet ruuat kuten jogurtti, kefir, kimchi, tempe ja osa pikkelöidyistä kasviksista sisältävät probiootteja eli terveellisiä bakteereja. Tutkimusten mukaan probiootit vähentävät ahdistusta ja stressihormoneja.

Lähde: psychologytoday.com

Katso myös

Lisää kommentti