5 syytä miksi leipää ei kannata vältellä

Täysjyväleipä sisältää hyviä kuituja, hiilihydraatteja sekä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Täysjyväleipä on siis terveellinen valinta. Seuraavaksi viisi syytä, miksi leipähyllyn ohi ei kannata kaupassa kiirehtiä.

1. Kuitu tekee vatsalle hyvää

Kuidut hellivät vatsaa ja ovat erittäin tärkeitä suoliston toiminnalle. Syömällä riittävästi kuituja pidät ruoansulatuksen toimivana. Kuituja on eniten täysjyväviljassa, joten tarjoile vatsallesi täysjyväjauhoista leivottua ruis- tai kauraleipää. Suosi kauraa, jos vatsasi reagoi herkästi viljatuotteisiin.

2. Leivässä on vitamiineja ja kivennäisaineita

Leipä on loistava B-vitamiinin lähde. Muita ihmiskeholle tärkeitä ravintoaineita ovat leivästä saatavat folaatti, niasiini ja riboflaviini. Lisäksi leivästä saadaan rautaa, magnesiumia, sinkkiä ja seleeniä.

3. Leipä pitää verensokerin tasaisena

Täysjyväleivän sisältämät hyvät hiilihydraatit pitävät verensokerin tasaisena ja ovat tärkeää polttoainetta elimistöllemme.

4. Vilja auttaa painonhallinnassa

Leipä ei itsessään ole epäterveellistä, vaikka moni laihduttaja karttaa leipää kuin ruttoa. Toki vaaleassa vehnäleivässä on ylimääräisiä höttöhiilareita, mutta eniten leivän terveellisyyteen vaikuttaa se, mitä leivän päälle laittaa. Korvaa rasvaiset juustot ja leikkeleet kasviksilla. Avokadolla päällystetty täysjyväleipä täyttää vatsan, tasaa verensokerin ja pitää olon kylläisenä pitkään.

5. Täysjyvä vähentää monien sairauksien riskiä

Tutkimusten mukaan täysjyvä vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, ruoansulatuskanavan syöpään sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Katso myös

Lisää kommentti