D-vitamiinivaje voi lisätä marssimurtuman riskiä

D-vitamiinia saadaan ruoasta sekä ihon kautta imeytyvästä auringonvalosta. Vitamiini on välttämätön luiden kehitykselle ja luukudoksen tiheydelle. Aikasempi tutkimus on osoittanut, että d-vitamiinin vajaus voi johtaa osteoporoosiin, osteomalasiaan, luiden mineraalikatoon ja kohonneeseen murtumariskiin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan iskuja jalkoihin aiheuttavia liikuntamuotoja harrastavilla henkilöillä, on kohonnut riski saada marssimurtuma, jos heidän elimistönsä d-vitamiinitaso on alhainen.

Kyseisessä tutkimuksessa tarkasteltiin kolmen vuoden ajan potilaita, joilla oli marssimurtumaan viittaavia kipuja alaraajoissa. Potilaat kuvattiin, minkä jälkeen heille diagnosoitiin marssimurtuma.

Potilaiden d-vitamiini-seerumitasoja seurattiin kolmen kuukauden ajan. Verrattaessa tuloksia eri lähteiden suosituksiin ilmeni, että 50-80%:lla potilaista oli d-vitamiinin vajaus.

Tulosten perusteella tutkijat suosittelevat vähintään 40 ng/ml:n d-vitamiini-seerumitasoa henkilöillä, jotka harrastavat tärinää aiheuttavaa liikuntaa.

On kuitenkin muistettava, että d-vitamiini ei yksin riitä marssimurtuman ehkäisemiseen. Keskeisin ehkäisykeino on kunnollinen ja rasitukseltaan asteittain kasvava harjoitusohjelma.

 

Lähde: icjr.net

Katso myös

Lisää kommentti