Mikä on plant based -ruokavalio?

Suora suomennos plant based -ruokavaliolle ei ole täysin kuvaava. Englanninkielinen sanapari viittaa siihen, että ruokavalio koostuu pelkästään tuoreista kasviksista ja hedelmistä sekä kokojyväviljoista ja palkokasveista. Ruokavalioon eivät siis kuulu esimerkiksi öljyt tai lihaa korvaavat tuotteet, jotka ovat vegaaneille sallittuja.

Kasvipohjainen, plant based -ruokavalio on terveysasteikolla taas yksi harppaus ylöspäin. Ruokavaliota noudattavat ovatkin valinneet sen yleensä puhtaasti terveyssyiden takia. Kasvipohjaisessa ruokavaliossa ruoka tehdään pitkälti itse mahdollisimman tuoreista raaka-aineista ja prosessoituja ruoka-aineita välttäen. Öljyjä ei ruoanlaitossa käytetä ollenkaan ja täysjyvää suositaan paljon.

Täysin kasvipohjainen ruokavalio vaatii tarkkaa suunnittelua ollakseen riittävän ravitseva ja monipuolinen. Tosin kuten muistakin vallitsevista ruokavillityksistä, voi tästäkin ottaa rusinat pullasta esimerkiksi noudattamalla plant based -ruokavaliota silloin tällöin ravintolassa käydessään. Näin välttyy ainesten kanssa pähkäilyltä, mutta saa takuulla maistuvaa kasvisruokaa. Muiden laittamasta ruoasta on helppo inspiroitua ja uudet reseptit eksyvät helpommin myös omaan ruokapöytään.

Ruokakauppojen ja markettien laaja valikoima mahdollistaa ruoalla hifistelyn, sillä erilaisia kasviksia ja kasviperäisiä tuotteita on runsaasti saatavilla. Uusien ruokavalioiden kokeilu lisää yleensä monipuolisuutta omaan normaaliin ruokavalioon, vaikka ruokavillitys olisikin vain hetken kokeilu.

Olitpa sitten A-luokan lihansyöjä tai jo enemmän kasvipohjaisiin ruokiin tutustunut, kannattaa ottaa rohkeasti haaste vastaan ja kokeilla kasvipohjaista ruokavaliota viikon ajan. Jos sinulla on jokin päräyttävä kasvisruokaresepti, niin jaa se meille!

Katso myös

Lisää kommentti