Nykyiset pääruokatrendit tukevat terveellistä ruokavaliota

Suomalaiset ovat hurahtaneet erityisesti avokadoon ja rahkaan. Avokadon kulutus on viidessä vuodessa lähes nelinkertaistunut. Rahkavillitys puolestaan syö jugurttien ja viilien kulutusta. Avokadon lisäksi suomalaisen ostoskoriin päätyy yhä useammin lihaa korvaavia tuotteita.

Kasvisruoka on normalisoitunut osaksi suomalaisten ruokavaliota. Enää kasvisruoat eivät ole pelkästään kasvisyöjille suunnattuja, vaan lihansyöjätkin ovat löytäneet kasvisruokien herkut. Vegebuumi näkyy erityisesti lihan kulutuksen laskuna. Lihaa syödään yhä vähemmän, mutta määrän vähetessä suomalaiset satsaavat laatuun.

Paha sokeri

Jokaisella aikakaudella suomalaisten ruokasuuntauksissa on aine jota pitää ehdottomasti yrittää välttää. Sokeri on tämän vuosikymmenen pahis. Parikymmentä vuotta sitten pahiksen viittaa kantoi rasva, ennen kuin karppausvillitys valtasi suomalaisten mielet. Proteiinirahkojen ja -patukoiden suuri suosio kertoo kuitenkin, että painonhallinta on suomalaisille edelleen tärkeää, mutta keveys ei ole automaattinen myyntivaltti.

Ruoka-ainetrendien nousemiselle on monia syitä. Ruokakauppojen monipuolistunut valikoima on yksi osatekijä. Avokadon menestystarinaa siivitti karppaus ja kasvissyönnin suosio lisäsi kasviproteiinien, nyhtökauran ja härkiksen kulutusta. Suomalaiset ovat pääosin rohkeita kokeilemaan uutuuksia ja hyväksi havaitut raaka-aineet jäävät useammin oman ruokakaapin valikoimiin.

Ruokahittejä yhdistää se, että ne vastaavat suomalaisten tarpeisiin ja isoihin kulutustrendeihin. Tällä hetkellä terveellisyys, hyvä maku, helppous ja eettisyys ovat vallalla olevia tekijöitä. Kasvisruoan suosion kasvulle ei siis näytä olevan tiedossa esteitä. Oma kotimaa ja lähiruoka ovat jatkuvasti nousevia trendejä, joten seuraava suomalaisten ruokavillitys saattaa olla kotimainen kala, kuten muikku ja silakka.

Katso myös

Lisää kommentti