Ovatko ravintolisät hyviä vai haitallisia?

Ravintolisä voi olla hyvä, harmiton tai haitallinen. Ravintolisiä käytettäessä kannattaa lukea tarkasti oikeat annoskoot. Vitamiineja tai muita antioksidantteja liikaa popsimalla ovat esimerkiksi kantasolut vaarassa.

Kun rasva hapettuu, se härskiintyy. Liika happi aiheuttaa saman ilmiön kehossamme: vapaat happiradikaalit vanhentavat soluja ja ovat syyllisiä muun muassa syövissä ja sydäntaudeissa. Keho kuitenkin tarvitsee jonkin verran happiradikaaleja, sillä kantasolut alkavat toimia vasta happiradikaalien ärsyttäminä.

Happiradikaalit pysyvät aisoissa antioksidanttien avulla. Antioksidantteja ovat esimerkiksi vitamiinit ja flavonoidit. Solut tuottavat myös antioksidantteja itse. Antioksidantteja saa terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta, mutta yhä useammin niitä napsitaan pillereinä purkista.

Antioksidanttien todellisesta tehosta tai haitoista ei ole vielä riittävästi tietoa, mutta silti erilaisia antioksidanttivalmisteita ovat kauppojen luontaistuotehyllyt pullollaan. Purkkivitamiineissa ja antioksidanttilisissä piilee kuitenkin vaaroja, kuten erilaisissa A- ja E-vitamiinitutkimuksissa on havaittu. Liian suurina annoksina yksittäinen aine voi suojata toista kudosta, mutta jopa tuhota toisia soluja. Myös lihasten kasvuun tarvitaan happiradikaaleja, joiden toimintaa antioksidantit rajoittavat.

Näin saat ravinnosta terveyttä edistäviä antioksidantteja.

  1. Flavonoideja on paljon marjoissa, hedelmissä ja pähkinöissä. Flavonoidit estävät ravinnon pilaantumista ja suojaavat soluja vanhenemiselta.
  2. A-vitamiinin esiasteet suojaavat ihmisten soluja erilaisilta ulkoisilta hyökkäyksiltä. A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja on paljon lehtivihanneksissa, hedelmissä ja marjoissa sekä oransseissa ja punaisissa kasviksissa.
  3. C-vitamiinia saa runsaasti tuoreista hedelmistä ja vihanneksista. Appelsiini on oikea c-vitamiinipommi. C-vitamiini auttaa rautaa imeytymään elimistöön paremmin.
  4. E-vitamiinia on täysjyväviljassa ja avokadossa. E-vitamiini suojaa sydäntä ja verisuonia.

Katso myös

Lisää kommentti