Parantaako kahvi suorituskykyä?

Kahvin on lukuisissa tutkimuksissa dokumentoitu vaikuttavan hyödyllisesti kestävyyskykyyn. Kahvi saattaa olla laillisten markkinoiden tehokkaimmin suorituskykyä parantava lääke.

Miten kahvi tehostaa suorituskykyä?

Mitä kofeiinisissa aivoissa tapahtuu? Coventryn yliopiston tutkijoiden mukaan vaikutuksia ovat keskittymiskyvyn parantuminen, rasituksen tunteen väheneminen sekä yleinen mielialan kohentuminen. Periaatteessa juokseminen tuntuu siis helpommalta ja treenaamisen fokus voi olla keskitetympi.

Kofeiinin on myös todistettu tehostavan reaktiokykyä, vähentävän kuumissa olosuhteissa juoksemisen haitallisia vaikutuksia ja auttavan elimistöä polttavan rasvaa tehokkaammin. Kuulostaa jopa liian hyvältä ollakseen totta, mutta entäpä suorituksen jälkeen: australialaisen yliopiston tutkimuksen mukaan urheilijoiden glykogeenivarastot täyttyivät 66 prosenttia nopeammin kun heille annettiin kofeiinia ja hiilihydraattia sisältävää urheilujuomaa.

Kofeiini vaikuttaa nopeasti ja sen vaikutus myös kestää kauan, joten ei ole niin nuukaa, miten sen nauttimisen ajoittaa ennen harjoitusta tai kilpailua. Vuonna 2008 toteutetun, 5 000 metrin juoksijoihin keskittyneen tutkimuksen mukaan juoksijat, jotka nauttivat kofeiinia ennen kilpailua paransivat aikojaan keskimäärin yhden prosentin. Ei kuulosta paljolta, mutta näinkin pieni vähennys voi tarkoittaa kymmeniäkin sekunteja pois lopullisesta ajasta.

Jotta suoritusta parantavat vaikutukset olisivat optimaaliset, sopiva annostus on viisi milligrammaa painokiloa kohti. 70 kiloa painavan juoksijan tulisi siis nauttia noin 350 milligrammaa kofeiinia, eli pyöreästi 3-4 kupillista. Annostuksen ei kuitenkaan tulisi ylittää 400 milligrammaa. Yliannostus kofeiinia pahoinvoinnin ja huimauksen oireineen tietenkin heikentää suorituskykyä.

Arveluttaako nestehukka? Ei syytä huoleen

Kofeiinia sisältävillä juomilla voi olla mieto diureettinen vaikutus, mutta ne eivät kuitenkaan näyttäisi lisäävän nestehukan riskiä. Lisäksi tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että säännöllinen kahvinjuonti voi vähentää virtsaamisen tarvetta.

Joka tapauksessa on muistettava, että kofeiini voi aiheuttaa sivuoireita. Päänsärky, huimaus, ahdistuneisuus, vatsakrampit ja sydämentykytykset liittyvät liialliseen kofeiininsaantiin. Lisäksi kofeiini on mieto laksatiivi. Näistä syistä kofeiinin käyttöä harjoittelussa tulisi testata hyvissä ajoin ennen kilpailuja.

Jokainen juoksulenkki tai -treeni ei vaadi etulyöntiasemaa. Kofeiinin käyttö on viisainta varata erityisen raskaita harjoituksia ja kilpailuja varten. Keskittymis- ja kestävyyskyky kohentuvat kylliksi tavallisellakin harjoittelulla.

 

Lähde: active.com

Katso myös

Avainsanat,

Lisää kommentti