Sokeria vai makeutusaineita makean himoon?

Sokerittomissa tuotteissa makeus saadaan aikaan keinotekoisilla makeutusaineilla. Nykyisen tietämyksen mukaan makeutusaineiden kohtuullinen käyttö on turvallista.

Makeanhimo on meille jokaiselle tuttu tunne. Kaupan hyllyltä löytyvät “sokerittomat” tuotteet näyttävät imelän tuskassa enemmän kuin houkuttelevilta. Harva meistä kuitenkaan tietää, millä sokerittomat karkit on makeutettu.

Mitä aineita “sokerittomat” tuotteet sisältävät?

Sokerittomissa tuotteissa makeus saadaan aikaan keinotekoisilla makeutusaineilla. Yleisimpiä makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakkariini ja syklamaatti. Makeutukseen voidaan käyttää myös luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Makeutusaineet sisältävät vähemmän kaloreita kuin sokeri

Makeutusaineissa ei ole juuri lainkaan kaloreita. Sokerittomien tuotteiden energiapitoisuus pysyy myös siksi matalana, että niitä tarvitaan sokeria huomattavasti pienempi määrä makean maun saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on jopa 200 kertaa makeampaa kuin sokeri. Tästä johtuen aspartaamia ei tarvitse käyttää kuin pieniä määriä.

Makeutusaineet ovat hampaille sokeria parempi vaihtoehto

Sokeri aiheuttaa suussa happohyökkäyksen, joka johtaa hampaiden reikiintymiseen. Useammat makeutusaineet eivät aiheuta happohyökkäystä, joten ne ovat hampaille sokeria huomattavasti parempi vaihtoehto. Hampaille harmittomia makeutusaineita ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami-K. Makeutuksessa käytettävä ja purukumista erittäin tuttu ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä.

Makeutusaineiden kohtuullinen käyttö on turvallista

Nykyisen tietämyksen mukaan makeutusaineiden kohtuullinen käyttö on turvallista, vaikka vielä ei tiedetä kaikkia makeutusaineiden aiheuttamia pitkäaikaisvaikutuksia. Makeutusaineiden runsas käyttö aiheuttaa kuitenkin samoja terveyshaittoja kuin tavallinen sokeri. Runsas käyttö altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä aikuisiän diabetekselle.

Katso myös

Lisää kommentti