Superfoodien ykkönen – sipuli

Sipulin terveyshyödyt ovat olleet tiedossa jo vuosisatojen ajan. Ne eivät ainoastaan ole monikäyttöisiä ruuanlaitossa vaan sisältävät myös useita vastustuskykyä parantavia yhdisteitä.

Luonnollinen kversetiinin lähde

Sipuli sisältää A- ja C-vitamiineja, rautaa, kuparia, eri rikkiyhdisteitä sekä kversetiiniä. Kversetiini on voimakas antioksidantti, jota on esimerkiksi punasipuleissa, sitrushedelmissä, punaviinissä ja oliiviöljyssä. Tällä luonnollisella yhdisteellä on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia ja se estää syöpäsolujen lisääntymistä. Tästä syystä sitä suositellaan esimerkiksi nivelrikosta kärsiville.

Tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että kversetiini edistää eturauhasen terveyttä miehillä. Sen tulehdusta lievittävien vaikutusten vuoksi kversetiini saattaa ehkäistä syöpää. Se myös lievittää allergisia oireita, vähentää kolesterolia, laskee verenpainetta, helpottaa ylähengitystietulehduksia ja lievittää stressiä.

Rikkiyhdisteet edistävät yleisterveyttä

Kversetiinien ohella sipuli sisältää rikkiyhdisteitä, jotka antavat sille ominaisen kirpeän aromin. Näillä aineilla on vahvoja tulehduksia estäviä, antibakteerisia ja antimikrobisia ominaisuuksia. Ne ehkäisevät verihyytymiä sekä laskevat verenpainetta, mutta myös parantavat vastustuskykyä, tuhoavat bakteereja sekä laskevat riskiä sairastua eri syöpiin.

Rikkiyhdisteiden ansiosta sipulin nauttiminen voi auttaa vakauttamaan ja nostamaan testosteronitasoja.

Sipulin ravintoarvot

Sipuli on täynnään vitamiineja, mineraaleja, kuitua, allisiinia, fytokemikaaleja ja antioksidantteja. Yhdessä annoksessa (160 grammaa) on vain 45 kilokaloria, ei lainkaan rasvaa, natriumia tai kolesterolia, ja yli 20 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta sekä 10 prosenttia B6-vitamiinin saantisuosituksesta.

Sipuli on erinomainen lähde proteiinille, kalsiumille, fosforille, kaliumille ja fluorille. Siinä on myös kromia, joka auttaa verensokerin säätelyssä. Allisiini on tärkeimpiä sipulin ravinteista: se stimuloi typpihapon tuotantoa ja vähentää huonoa kolesterolia elimistössä. B-vitamiinit puolestaan tehostavat aivojen toimintaa.

Tutkimus on löytänyt viitteitä, että runsas sipulien nauttiminen voi ehkäistä suolistosyöpää, suoliston tulehdustauteja sekä ruuansulatusongelmia. Sipulin sisältämät yhdisteet edistävät terveellistä bakteerikasvustoa vatsalaukussa.

Lähde: fitnessandpower.com

Katso myös

Lisää kommentti