Tasainen verensokeri taso ehkäisee lihomiselta ja auttaa jaksamaan

Sahaava verensokeri vaurioittaa verisuonistoa ja lisää masennuksen oireita. Stressi, huonosti nukuttu yö ja napostelu sotkevat verensokeritasoja. Matalan verensokerin fyysisiä oireita saattavat olla levottomuus, vapina, raajojen puutuminen ja jopa näköhäiriöt. Kuitenkin yhtälailla ärtymys ja uupumus kertovat matalasta verensokerista. Kaikki mainitut oireet johtuvat siitä, että verensokeri laskee nopeasti ja stressihormonien pitoisuus nousee.

Jokaisella ruokailukerralla verensokeri nousee. Haiman erittämä insuliini vie sokerin verenkierrosta solujen polttoaineeksi ja tasaa samalla verensokeritasoa. Verensokerin laskiessa insuliinin vastavaikuttajahormooni glukagoni vapauttaa maksan glukoosivarastoja verenkiertoon ja verensokeri nousee. Terveen ihmisen keho pystyy itse tasaamaan verensokeritasoja.

Suosi hyviä hiilihydraatteja

Tasainen verensokeri pitää yllä normaalia hyvää vireystilaa sekä vaikuttaa positiivisesti painonhallintaan. Verensokerin saa parhaiten pysymään tasaisena huolehtimalla säännöllisestä ateriarytmistä. Liian pitkät ateriavälit tai napostelu vaikuttavat herkästi siihen, että verensokeri sahaa ylös ja alas.

Välipaloina tai nälkäisenä tulee helposti syötyä sokeripitoisia ruokia tai valkoista viljaa, jotka nostavat verensokerin nopeasti ylös, mutta verensokeri romahtaa alas yhtä nopeasti kuin nousikin. Hiilihydraateissa kannattaa suosia hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, sillä ne nostavat verensokerin tasaisesti normaalille tasolle. Ruisleipä tai kasvikset ovat hyviä ensiapuja matalaan verensokeriin.

Syömisen lisäksi elimistön verensokeritasoja häirtisevät erilaiset infektiot, stressi, huonosti nukuttu yö ja liikkumattomuus. Stressi lisää veren adrenaliini- ja kortisolitasoja ja jarruttaa glukoosin pääsyä lihaksiin. Tämä aiheuttaa elimistössä niin sanottua valenälkää.

Verensokerin tasaisuus vaikuttaa nälän ja lihomisen lisäksi aivoihin, sillä aivot tarvitsevat glukoosia. Verensokerin sahaaminen aiheuttaa kiukkua, ärtymystä ja asiat tuntuvat monesti normaalia raskaammilta.

Katso myös

Lisää kommentti