Unohda nämä 4 huonoa ravitsemususkomusta

Netissä tulee jatkuvasti vastaan hyviä neuvoja mehudieetin tai tiettyjen ravintoaineiden välttämisen tehokkuudesta. Informaatiotulvan keskellä täytyy ihmedieetteihin suhtautua entistä kriittisemmin. Artikkelissa murretaan neljä yleisintä uskomusta ravitsemukseen liittyen.

1. Hedelmissä on liikaa sokeria

Hedelmät sisältävät glukoosia, jota aivot tarvitsevat toimiakseen kunnolla. Myös lihakset käyttävät hedelmien hyviä sokereita energiana urheilusuorituksen aikana. Makeisten ja prosessoitujen elintarvikkeiden sokeria kannattaa välttää, mutta hedelmien sisältämä sokeri on erilaista. Sen lisäksi, että hedelmät sisältävät hyviä sokereita, kehomme saa niistä  rakennusaineina käytettäviä vitamiineja ja ravintoaineita. Banaanit sisältävät runsaasti kaliumia ja ananas on oikea C-vitamiinipommi. Ei siis ole mitään syytä vältellä hedelmiä, päinvastoin.

2. Mehudieetti on loistava tapa laihduttaa

Kirjaimellisesti todella huono ajatus. Keho ei saa mehuista riittävästi energiaa päivän tarpeisiin, ja myös proteiinin ja hyvien rasvojen saanti jää mehudieetillä olemattomaksi. Suurella todennäköisyydellä mehudieetti aiheuttaa vain väsymystä, ärtyneisyyttä ja kovaa nälän tunnetta. Mehudieettejä tehokkaampi tapa on karsia ruokavaliosta herkut ja alkoholi sekä syödä normaalia terveellistä arkiruokaa. Runsaasti kasviksia, hyviä hiilihydraatteja ja proteiineja.

3. Älä syö kananmunan keltuaisia

Tämä myytti on lähtöisin uskomuksesta, että kananmunan keltuaisissa on runsaasti kolesterolia nostattavaa huonoa rasvaa. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti A -ja D-vitamiineja, hyviä rasvahappoja sekä antioksidantteja kuten luteiinia ja zeaksantiinia. Älä siis jätä keltuaista syömättä vaan hyödynnä rohkeasti kaikki kananmunan tarjoamat ravintoaineet.

4. Gluteeniton ruoka on terveellisempää

Muista kuin terveyssyistä (esim. keliakia) ei tavallisista viljatuotteista luopuminen ole järkevää. Gluteenittomat tuotteet saattavat usein sisältää runsaasti lisättyä sokeria tai suolaa, sillä näillä keinoilla yritetään parantaa tuotteen makua. Kaiken lisäksi gluteenittomat tuotteet ovat usein huomattavasti kalliimpia kuin tavalliset viljatuotteet. Jos kuitenkin välttämättä haluat vaihtaa leipäsi gluteenittomaan, tarkista tuotteen ainesosaluettelo ensin. Näin et tule valinneeksi sitä kaikkein runsassuolaisinta tai -sokerisinta tuotetta.

Lähde: nbcnews.com

Katso myös

Lisää kommentti