Kannattaako kuulokkeita käyttää pyöräillessä?

Musiikin kuuntelu kuulokkeilla pyöräilyn aikana on eräs pyöräilijöiden mielipiteitä jakavista puheenaiheista. Joissakin ajatus yhden tärkeimmän aistimme rajoittamisesta aiheuttaa ehdottoman vastareaktion. Toiset sen sijaan nauttivat musiikin kuuntelemisen tuomasta eskapismista ja motivaation kasvamisesta.

Pyöräilijöiden turvallisuus on suurin huolenaihe keskustelussa kuulokkeiden käytön rajoittamisesta tai kieltämisestä. Esimerkiksi Englannissa vuonna 2014 tehdyssä BBC:n kyselyssä yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli kieltämisen kannalla. Monen mielipiteen taustalla oli käsitys, että kuulokkeiden vuoksi monet pyöräilijät eivät ole tietoisia ympäristöstään eivätkä pysty reagoimaan vaaroihin ajoissa, minkä vuoksi he joutuvat useammin onnettomuuksiin.

Joissakin tutkimuksissa on löytynyt viitteitä siitä, että kuulokkeita käyttävät pyöräilijät reagoivat jopa 10 prosenttia huonommin potentiaalisiin vaaroihin. Ei siis ole odottamatonta, että kuulokkeiden käyttäjät ovat joutuneet kritiikin kohteeksi. Mutta huolimatta lisääntyneestä paineesta rajoittaa kuulokkeiden käyttöä, musiikin kuuntelu pyöräillessä ei välttämättä olekaan niin haitallista terveydelle ja turvallisuudelle kuin jotkut ovat antaneet ymmärtää.

Tutkimuksen mukaan musiikin kuuntelu korvakuulokkeilla itse asiassa auttaa pyöräilijöitä luomaan “sensorisen strategian”, joka vaimentamalla tehokkaasti aistien ylikuormituksen mahdollistaa heidät selviytymään vaarallisissa olosuhteissa ajamisesta.

Musiikista ei näyttäisi olevan haittaa

Tutkimuksessa keskityttiin kaupungissa pyöräileviin. Tulokset osoittavat, että pyöräilijät olivat aivan yhtä (tai jopa enemmän) tietoisia ympäristöstään kuin muita kulkuneuvoja käyttävät. Musiikin kuuntelu loi turvallisen ja miellyttävän “tilan”, jossa pyöräilijät pystyivät paremmin suoriutumaan ympäristön asettamista haasteista. Tutkijat vertaavat vaikutusta autoilijoiden radion kuunteluun.

Kaoottinen urbaani ympäristö on yksi asia, eivätkä kaikki pyöräile keskellä muuta liikennettä. Musiikilla on kuitenkin lukuisia etuja treenaamiselle. Se tehostaa kykyä ajaa kovempaa, nopeampaa ja suuremmalla nautinnolla.

Sanotaan, että musiikki on laillinen suorituskykyä parantava lääke. On osoitettu, että lempiartistien kuuntelu voi parantaa kestävyyttä jopa 15 prosentilla ja vähentää koettua rasituksen tunnetta. Musiikki ikään kuin huijaa mieltä ja kehoa niin, että treeni tuntuu vähemmän rasittavalta. Se myös edistää positiivista ajattelua.

Vaikka musiikin kuunteleminen epäilemättä vaimentaa joitakin ympäristön ääniä, Australiassa tehdyssä kokeessa huomattiin, että korvanappeja käyttävä ja musiikkia kohtuullisella voimakkuudella kuunteleva pyöräilijä itse asiassa kuulee paljon enemmän ulkopuolista ääntä kuin autoilija – vaikka autoilija ei kuuntelisikaan musiikkia.

Todistusaineisto siis osoittaa, että on kuulokkeiden kanssa on mahdollista pyöräillä turvallisesti, kunhan pyöräilijä on silti varmasti tietoinen ympäristöstään.

Lähde: cyclingweekly.com

Katso myös

Lisää kommentti