Syksy on saapunut – vinkkejä pyöräilijöille

 

Sade on tehokas pelote pyörän jättämiselle kotiin ja työmatkan kulkemiseen bussilla. Päivät ovat lyhyempiä ja pilvisempiä, aamut ja illat kylmempiä. Uusien olosuhteiden edessä ei kuitenkaan kannata lannistua, vaan suhtautua niihin uusina mahdollisuuksina satulaan nousemiselle.

1. Pysy kuivana

Syksyisen pyöräilyn kenties suurin este on sade. Mutta sateen ei pidä antaa estää: hyvät sadevehkeet pitävät kuivana ja lämpimänä jopa raskaimpien kuurojen aikana. Sadevaatteita on joka lähtöön, mutta pyöräilijän kannattaa harkita erityistä sadeviittaa, joka suojaa myös polkevia jalkoja.

2. Vedenpitävät kengät

Jalat ovat viime kädessä se ruumiinosa, joka tuntee kulloisenkin kelin nahoissaan. Koko päivän märillä jaloilla kulkeminen ajaa itsetuhon partaalle. Vettäpitävät kengät ovat siis välttämättömyys, ja kylmällä kelillä myös lämpimät sukat.

3. Kerroksia

Syksyllä keli on epävakainen, eikä aamulla voi oikein tietää, mitä illalla on luvassa. Kerrospukeutuminen on keino sopeutua mihin tahansa, mitä päivä tuo mukanaan. Pyöräily on mukavaa olosuhteissa kuin olosuhteissa. Lämpiminä aamuina pakkaa reppuun ylimääräistä vaatetta, jos ilma yhtäkkiä kylmeneekin.

4. Vedenpitävät laukut ja reput

Lisävaatetta ei ole järkeä ottaa mukaan, jos ne kastuvat repussa (puhumattakaan läppäristä tai muista arvotavaroista). Vedenpitävät tai vettähylkivät laukut ja reput varmistavat että vaihtovaatteet ja välttämättön pienelektroniikka eivät mene pilalle.

5. Huolla ketjut ja puhdista runko

Märät ja lokaiset tiet sotkevat ketjut ja rungon nopeasti ja tehokkaasti. Syksyllä on viisasta puhdistaa ketjut useammin kuin kesällä ja myös pitää pyörä niin puhtaana kuin mahdollista. Likainen pyörä tarkoittaa lisäkäyntejä huoltoliikkeeseen kuin myös pesukoneen ylikuormitusta.

6. Pysy näkyvillä

Päivien yhä lyhentyessä on muistettava tehdä itsensä näkyväksi tien päällä. Lyhyemmät päivät tarkoittavat aikaisempia ja pimeämpiä iltoja. Hanki kunnon etu- ja takavalot. Heijastin tai heijastavat vaatteet ovat elintärkeät.

7. Käytä hanskoja

Kaikki tapahtuu käsillä, joten vähintä mitä niiden hyväksi voi tehdä on yrittää pitää ne lämpiminä. Piiskaava tuuli ja kylmä sade kylmettävät ja kohmettavat sormet. Siksi hanskojen pitäisi kuulua erottamattomana osana jokaisen pyöräilijän vaatekaappiin. Nahkaiset tai neopreeniset hanskat ovat sopivia valintoja. Huokeampi (mutta ei välttämättä niin viehättävä) vaihtoehto on käyttää vanhojen hanskojen sisällä muovihanskoja. Ei nättiä, mutta toimii.

8. Katse kirkkaana

Sadekelillä pisarat menevät ärsyttävästi silmiin, mikä voi olla liikenteen seassa vaarallista. Harkitse ajolaseja, tai jos pisarat linssillä raivostuttavat, hanki pyöräilykypärään visiiri. Hätätilanteessa lippiksestäkin voi olla apua.

 

Lähde: momentummag.com

 

Katso myös

Avainsanat,

Lisää kommentti